Részeges chilis mézes kacsamell vörösboros karamell körtével, zelleres almás rösztivel
Gáspár Bea főétele
Hozzávalók:
• kacsa mell 8 db 28-32 dkg - os
• búza sör 1 l
• vörös hagyma 10 dkg
• fokhagyma 5 dkg
• chili2 db
• só 4-5 dkg
• kakukkfű 2 szál
• alma 25 dkg
• zellergumó 20 dkg
• tejszín 2 dl
• tojás 3 db
• őrölt feketebors 2 g
• petrezselyemzöld 1 csomag
• olaj 1 dl
• teavaj 10 dkg
• cukor 8 dkg
• akácméz 8 dkg
• vilmoskörte 75 dkg
• vörösbor (lehetőleg, ha bort fogyasztunk mellé, abból a fajta borból tegyük az ételbe) 0,5 l
Kacsamell pácolás:
A kacsamellet megmossuk, tisztítjuk. A búzasört, kakukkfűvett, vöröshagymát, fokhagymát, chilit beletesszük egy fazékba és összeforraljuk. Ha kész 25-30 fokra visszahűtjük és beletesszük a megtisztított kacsamell filéket majd hűtőben pihentetjük 3-4 órán keresztül Amíg a húst pihentetjük a pácban, addig elkészítjük a körtét.
A gyümölcsöt megmossuk, és megpucoljuk. Miután megtisztítottuk a körtéket egy serpenyőben cukrot mézzel együtt karamellizáljuk. Jól le kell pirítani a gyümölcsöket a cukorban. Ha a körték szép barnák lettek, akkor vajat adunk hozzá és a vörösbort. Lassan főzzük, míg besűrűsödik.
A zelleres- almás röszti az már sokkal egyszerűbb, a megtisztított zöldséget-gyümölcsöt lereszeljük egy tálba, hozzáadjuk a petrezselyemzöldet, a tejszínt, a tojást, az őrölt feketeborsot. Az alapanyagokat összekeverjük és egy serpenyőben kevés olajon kis pogácsákat sütünk belőlük.
A húst kivesszük a hűtőből és forró olajon bőrével lefele ropogósra sütjük, majd megfordítjuk és tartalékon folytatjuk a sütést.
Tálalás:
A rösztire ráhelyezzük a kacsamelleket és mellé tálaljuk a vörösboros karamell- körtét.
|