Kókuszos lepény
Süssünk valami finomat! |
|
A tésztához:
15 dkg vaj
20 dkg kakaós keksz
5 dkg kókuszreszelék
A krémhez:
2 tojás
10 dkg cukor
3 evőkanál liszt
4˝ dl tejszín
15 dkg kókuszreszelék
2 evőkanál rum
10 dkg puha vaj
Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és a tésztához megadott teljes mennyiségű vajból 1 kávéskanálnyival kikenünk vele egy 24 cm átmérőjű, 4 cm magas gyümölcstortaformát.
A tésztához a többi vajat a mikróban vagy takaréklángon folyósra olvasztjuk, majd kávéőrlőben megőröljük a kakaós kekszet, aztán összekeverjük az olvadt vajjal és a kókuszreszelékkel. Ezután egyenletes rétegben belenyomkodjuk a tortaforma aljába, valamint 1˝ cm magasságban a peremére is, és 15 perc alatt megsütjük.
Ezalatt megcsináljuk a kókuszos krémet. A tojásokat szétválasztjuk, és a sárgájukat egy kisebb fazékban kézi habverővel csomómentesre keverjük a cukorral, az étkezési keményítővel és a tejszínnel. Hozzáadjuk a kókuszreszelék 2/3-át, azaz 10 dkg-ot, és kevergetve mérsékelt tűzön 5-8 perc alatt sűrűre főzzük. A megfőtt krémet levesszük a tűzről, és azonnal belelöttyintjük a rumot, beledobjuk a vajat, és robotgéppel 5-8 percen át keverjük, hogy hamar langyosra hűljön. Ezután habbá verjük a tojásfehérjéket, és fakanállal hozzáforgatjuk a langyos krémhez.
A lepény összeállítása szempillantás alatt megvan. Megvárjuk, hogy a megsült tészta kicsit kihűljön - azaz minden további nélkül a kezünket rá tudjuk tenni anélkül, hogy ne kapjuk el a forróságtól -, aztán egyenletes rétegben rásimítjuk a kókuszos krémet, és a tetejére ráhavazzuk a maradék 5 dkg kókuszreszeléket. Végül betesszük 1 éjszakra a hűtőbe, és miután itt az ízei jól összeértek, úgy szeleteljük, mint egy tortát.
|
|