Azerbajdzsán csirke, hajdinás rizzsel
Csonka András főétele
Hozzávalók:
• Csirkecomb: 5 db
• Vöröshagyma: 3 nagyobb
• Lilahagyma: 3 nagyobb
• Kaliforniai paprika: sárga 4 db, Piros 4 db
• Fokhagyma: 3 fej
• Koriander: friss 2 csokor
• Bazsalikom friss 2 csokor
• Só
• Törött egész bors
• Pirospaprika
• Olaj
• Rizs : 1 kg „A” jelű hosszúszemű
• Hajdina: 1 kg
• Teavaj: 10 dkg
• Petrezselyem 2 csomag
• Paradicsom: 1.5 kg
A csirkecombokra csorgassuk olívaolajt, daráljunk rá borsot, majd sózzuk meg. forrósítsunk fel egy nagy serpenyőben kevéske olívaolajt és hirtelen erős lángon pirítsuk meg. Szedjük át egy nagy hőálló tálba, vagy római sütőedénybe.
A zöldségeket vágjuk falatnyi egyforma darabokra, majd tegyük a csirkesütő serpenyőbe. erős lángon pirítsuk meg. Tegyük hozzá a felszeletelt fokhagymát, az összevágott koriander és bazsalikomlevelet, a felkockázott paradicsomot, daráljunk rá borsot, majd az egészet borítsuk az edényben lévő csirke tetejére. fedjük le, és tegyük a sütőbe, ahol 160 fokon 40-50 perc alatt készre párolódik.
A körethez főzzük ki sós vízben a hajdinát, és egy másik edényben készítsük el a párolt rizst. Az elkészült rizst és hajdinát keverjük össze a vajjal. |