Csemege uborka
ˇ 1,5 l víz *
ˇ 2 dl 20%-os ecet *
ˇ 7 dkg só *
ˇ 1 mokkáskanál borkén *
ˇ 1 mokkáskanál szódabikarbóna *
ˇ 1 mokkáskanál szalicil *
ˇ 10 dkg cukor *
ˇ babérlevél *
ˇ mustármag *
ˇ egész bors
A vízben megáztatott uborkát körömkefével megtisztítjuk, majd még egy vízzel leöblítjük. Egyet a biztonság kedvéért kóstoljunk meg, hogy nem keserű-e. A hozzávalókat felforraljuk, és az üvegbe rakott uborkára öntjük még forrón. A maradék levet tegyük félre, mert a feltöltögetéshez még kellhet. Egy napig állni hagyjuk. Másnap leöntjük a levet, és felforraljuk, de most már csak akkor öntjük az uborkára, ha kihűlt, és megint egy napig állni hagyjuk. Ezt még egyszer megismételjük. Lekötjük.
A savanyú paprikát ugyanennyi mennyiségű eltevővel tesszük el. A paprikákat több vízben mossuk meg, majd néhány helyen hústűvel szurkáljuk meg, hogy belül is átjárhassa a lé. A különbség, hogy már első alkalommal is lehűtött levet öntünk a paprikára.
Nagyon jó ez a recept feldarabolt piros színű paprika eltevéséhez. A minden üveg tetejére 1 teáskanál olajat is tegyünk.
|