Hozzval:
1 kg csirke-felscomb (egyenknt kb. 12 dkg-os darabok)
frissen rlt bors
3 evkanl libazsr
2 evkanl szjaszsz
1 dl vz
A mrtshoz:
1 fej vrshagyma
2 gerezd fokhagyma
30 dkg srgarpa
15 dkg zeller
5-5 szem szegfszeg s borkabogy
3 babrlevl
1 citrom
2 dl tejszn
1 csapott evkanl mustr
1 ppos evkanl tkezsi kemnyt
2 evkanl libazsr
s s frissen rlt bors
1 ppos evkanl barna cukor
3 dl vz
1 dl szraz fehrbor
A tlalshoz 1 csokor friss petrezselyem
A csirkecombokat megborsozzuk s egy mrkancsban sszekeverjk a vizet a szjaszsszal. A libazsrt egy 28 cm tmrj serpenyben mrskelt lngon megolvasztjuk, majd erstnk a lngon, s a csirkecombokat 3-4 perc alatt aranybarnra pirtjuk a forr zsron.
A megpirtott csirke alatt mrskeltre csavarjuk a lngot, s hozzntnk annyi szjaszszos vizet, hogy a combok als 1/3-ig rjen. Ezutn lefedjk a serpenyt s a combokat 25-30 perc alatt puhra proljuk. Kzben nha megforgatjuk ket, hogy egyenletesen puhuljanak, s ha kell, aprnknt ptoljuk alluk a szszajszos vizet.
Ezalatt a mrtssal foglalkozunk. A vrshagymt, a fokhagymt, a srgarpt s a zellert megtiszttjuk, majd kses bett robotgpben sszedarljuk ket. A szegfszeget s a borkabogyt mozsrban durvra trjk, aztn szttpkedve hozzadjuk a babrleveleket: ez lesz a fszerkeverknk. A citromrl krumplihmozval vkonyan leszednk 2-3 hosszabb hjdarabkt, majd kifacsarjuk a levt s tszrjk. A tejsznt, a mustrt s az tkezsi kemnytt kzi habvervel simra keverjk.
Indulhat a mrts-fzs. A libazsrt mrskelt lngon megolvasztjuk egy 26 cm tmrj serpenyben, hozzadjuk a zldsgreszelket, megszzuk-megborsozzuk s rhintjk a barna cukrot, a fszerkeverket meg a citromhj-darabkkat.
A serpeny tartalmt sszekeverjk, s nagy lngon, csak nha megkeverve, 3-4 perc enyhn lepirtjuk. Ekkor hozzntjk a vizet meg a bort, s megvrjuk, hogy felforrjon. Ezutn lefedjk s mrskelt lngon 5 perc alatt puhra proljuk az egszet.
Befejezzk a mrtst. A megprolt, fszeres zldsgreszelkbl kivesszk a citromhj-darabkkat, majd turmixgpben az egszet sszeprstjk s visszantjk ugyanabba a serpenybe, amelyet eddig is hasznltunk. Hozzkeverjk a kemnyts tejsznt, aztn megzestjk annyi citromlvel, amennyitl kellemesen savanykss vlik, s mrskelt lngon 2-3 perc alatt kevergetve besrtjk.
Tlalskor a ksz mrtssal bsgesen megntzzk a megprolt csirkecombokat s az telre aprra vgott, friss petrezselymet hintnk.
|