Csemegeuborka 6
ˇ 3-4 kg frissen szedett, egészen apró uborka
ˇ 3 liter víz,
ˇ 5-6 dl 10%-os ecet,
ˇ 4-5 dkg só
ˇ 25-30 dkg cukor
ˇ 1 szál torma
ˇ ízlés szerint fűszerek
ˇ 4-5 késhegynyi tartósítószer
Az uborkát jól megmossuk, lecsurgatjuk, üvegekbe rakjuk. Az üveg aljára vagy az uborka közé 1-2 vékony szelet tormát is teszünk. A vizet az ecettel, a sóval, cukorral és a fűszerekkel felforraljuk, 5 percet főzzük és lehűtjük. Amikor langyos, belekeverjük a tartósítót. Az uborkát felöntjük a teljesen kihűlt fűszeres lével, dupla rétegű celofánnal lekötjük és a kamrába tesszük. Készíthetjük forrázva, dunsztolva is, akkor úgy járunk el, mint a forrázott ecetes uborkánál. A hideg lével felöntött, lekötött üvegeket vízfürdőben is gőzölhetjük: addig forraljuk az üvegeket, amíg bennük az ecetes lé gyöngyözni kezd. Akkor levesszük és letakarva a vízfürdőben hagyjuk kihűlni. |