Hozzávalók:
ˇ 50 dkg friss sertéshús (lehet comb, lapocka)
ˇ 50 dkg füstölt hús (tetszés szerinti, lehet csontos is)
ˇ 30 dkg szárazbab
ˇ 1 nagy fej hagyma,
ˇ 3 gerezd fokhagyma
ˇ olaj
ˇ só
ˇ piros fűszerpaprika
ˇ 1-2 db hegyes erős zöldpaprika
ˇ 1 fehér édespaprika
ˇ 1 paradicsom
ˇ kevés ételízesítő
ˇ 1 tojás
ˇ 1-2 evőkanál liszt
|
Elkészítés: A babot és a füstölt húst előző este külön vízbe beáztatjuk.
Az olajon az apróra vágott hagymát és a friss édespaprikát megfonnyasztjuk, félrehúzzuk a tűzről, beleszórjuk a piros fűszerpaprikát, borsot, ételízesítőt, feldarabolt paradicsomot, a kipréselt fokhagymát, kicsit felengedjük, egy kicsit újra főzzük (igazi jó pörköltalap lesz), és beletesszük az előző este megáztatott babot és a kockákra vágott füstölt húst. A sózással vigyázzunk, mert a füstölthús sós. Annyi vizet kell ráönteni, hogy ellepje. Félpuhára főzzük, ezután kerül bele a kockára vágott friss hús, tovább főzzük. Amikor kész, vízzel felengedjük, újra átfőzzük, hogy ne legyen túl sok leve.
A tojásból és a lisztből kemény tésztát készítünk és elcsipkedjük, vagy aki ezt nem akarja, nokedli keménységű tésztát készítsen és ezt szaggassa bele.
A hegyes erőspaprikát karikákra vágjuk és tálaláskor a gulyásra szórjuk.
Megjegyzés:
Rendkívül laktató, igazi magyaros étel. Én néha sárgarépát és karalábét is szoktam bele tenni, karikára vágra, ezt akkor kell, amikor a hús már majdnem kész.
A receptet Szabó Péterné küldte. Köszönjük!
|
|