Mézeskalács recept |
| Nyomtatás | |
Hozzávalók:
|
|
90 dkg
|
liszt
|
2 evőkanál
|
szódabikarbóna
|
25 dkg
(1 kocka)
|
margarin
|
35-45 dkg
|
méz
|
25 dkg
|
cukor
|
2 db
|
tojássárgája
|
esetleg a
|
fahéj,
|
|
szegfűszeg,
|
|
ánizs,
|
|
gyömbér,
|
|
tészta sötétítéséhez kakaópor (választható)
|
|
díszítéshez magvak (elhagyható)
|
|
Jellemzők:
|
|
szakácstudomány:
|
|
recept:
|
|
ár:
|
közepesen drága
|
dietétika:
|
|
elkészítési idő:
|
díszítés nélkül: 1,5 óra
|
kategória:
|
édesség
|
ízvilág:
|
mézes, gyömbéres sütemény
|
|
|
|
|
|
Tészta elkészítése:
|
|
|
1. tészta gyúrására is alkalmas nagyobb edénybe helyezzük a lisztet, a szódabikarbónát és a fűszereket, valamint utoljára – mindezek tetejére – a margarint
|
2. lábosba öntjük a mézet és a cukrot, majd folyamatos kavarás mellett felforraljuk (ne féljünk, nem ragad le!)
|
3. felforrt mézet és cukrot lassan ráöntjük a lisztes tál tartalmára úgy, hogy a margarin java elolvadjon
|
4. hozzáadjuk a két tojássárgáját
|
5. kigyúrjuk a tésztát (keverés előtt hagyjuk kihűlni a forró mézet!), végeredményként kemény tésztát kapunk
|
6. vegyük ki a tésztát az edényből, belisztezett felületen kézzel gyúrjuk át
|
7. nyújtsuk ki a tésztát
|
8. késsel vagy formával szaggassuk fel a tésztát
|
9. amennyiben magokkal, mazsolával, stb. dekorálunk, helyezzük fel a díszítést
|
10. kenjük be a tészta tetejét tojássárgájával (elhagyható, ez esetben fakóbb színe és natúr jellege lesz a mézeskalácsnak)
|
11. sütőpapírra helyezve süssük ki a tésztát (vigyázzunk, mert nagyon gyorsan odaég!)
|
12. vegyük ki a tepsiből a mézeskalácsot (a frissen sült tészta puha, ezért lapos felületre fektessük, amíg kihűl, különben torz formában szilárdul meg)
|
13. kihűlt és megkeményedett mézeskalácsot fehérmázzal dekoráljuk
|
14. várjuk meg, amíg megszárad a díszítés
|
15. helyezzük a mézeskalácsot légmentes (fém) dobozba 1-2 almacikkellyel együtt, amely nélkülözhetetlen a puhaság eléréséhez!
|
16. tároljuk kb. 10 napig dobozban, ha az alma elveszítette víztartalmát, cseréljük ki (a puhaságot az almacikkelyek számával lehet szabályozni)
|
|
|
Jó tanács:
|
|
|
|
A sütési időt nagyban befolyásolja a sütő típusa. Általában 5-8 perc alatt, tehát viszonylag gyorsan kisül a tészta. Vigyázzunk, mert nagyon hamar odaéghet!
|
|
|
|
|
|
|