Soma desszertje
Diótorta könnyü krémmel
Hozzávalók:
Piskótához:
4 tojás
4 kanál víz
20 dkg
cukor
17 dkg finom liszt
1 sütőpor
Diótöltelékhez:
30 dkg dió
rum
2-3 kisebb krumpli
15-20 dkg cukor
tej
1-2 vaniliáscukor
Elkészítési mód:
Piskóta alap:
A 4 tojássárgájába belekeverjük a 20 dkg cukrot és 4 kanál vizet, majd géppel habosra keverjük. Ezután beleadjuk a lisztet, sütőport, a legvégén pedig a keményre vert fehérjét. Ezt már nem géppel keverjük hozzá, hanem fakanállal, óvatosan, egy irányban keverve, vigyázva, hogy ne törjük össze a piskóta tésztáját. Ha van félretéve még pluszban tojásfehérjénk, abból is bátran rakhatunk a habhoz, csak lágyítani fogja a tésztát.
20 dkg diót daráljunk le a darálón, a maradék 10 dkb-ot mozsártörővel (vagy más hasonló eszközzel) darabosabbra törjünk össze. Eközben forraljuk föl a tejet, rakjuk hozzá a vaníliás cukrot, majd öntsük le vele a diót, ami jól meg fogja magát szívni.
Közben főzzünk meg 2-3 kisebb apróra vágott krumplit, és miután megfőtt, turmixoljuk habosra. Vaj helyett ezt keverjük össze a dióval. Ettől jóval könnyebb és könnyebben emészthető lesz a tortánk. Végül rakjunk bele annyi rumot, amennyit mi szeretünk.
|