Teperts pogcsa
Hozzvalk:
1 dl tej,
3 dkg leszt,
1 kvskanl cukor,
50 dkg liszt,
40 dkg tepert,
10 dkg margarin,
1 dl tejfl,
fl dl fehrbor,
1 tojssrgja a kenshez
|
Elkszts:
1. A tejet meglangyostjuk, belemorzsoljuk az lesztt, beleszrjuk a cukrot, egy evkanl lisztet, sszekeverjk, s langyos helyen megfuttatjuk. Kzben a tepertt megdarljuk.
2. A lisztet tlba szitljuk, elmorzsoljuk a margarinnal, hozzadjuk az leszts tejet, a tejflt, egy csipet st, a bort, s sszegyrjuk. Ha nem elg rugalmas a tszta, adjunk hozz mg kevs tejet. Alaposan sszedolgozzuk.
3. A tsztt kb. fl cm vastagra kinyjtjuk, rkenjk a darlt tepertt, zls szerint kiss megszzuk s megborsozzuk. Alulrl felfel felcsavarjuk a tsztt, tglalap alakra kinyjtjuk, s kt oldalt egymsra behajtjuk. Fl rt pihentetjk, majd ezt a hajtogatst mg hromszor megismteljk, s kzttk fl-fl rt pihentetjk a tsztt.
4. Vgl ujjnyi vastagsgra kinyjtjuk, tetejt srn kocksra bevagdaljuk, s nem tl nagymret pogcsaszaggatval kiszaggatjuk.
5. A stt elmelegtjk 220 fokra (gzst: 4. fokozat). A pogcsk tetejt megkenjk tojssrgjval, s a stben kb. 20 percig stjk.
| |