Vödrös savanyú
ˇ 3,5 l víz *
ˇ 35 dkg cukor *
ˇ 20 dkg só (nem jódozott!) *
ˇ 4 dl 10%-os ecet *
ˇ 1 teáskanál citromsav *
ˇ 1 mokkáskanál borkénpor *
ˇ 5 babérlevél *
ˇ 1 evőkanál nátrium benzoát *
ˇ 1 evőkanál szemes bors (12 literhez)
Az alapélhez szükséges anyagokat hidegen összekeverjük, lefedhető edénybe töltjük. Az edény kb. félig lesz. Ahogy érnek a zöldségek belekerülhetnek, pl. uborka, paprika, hagyma, fokhagyma, karfiol, stb. A zöldséget megmossuk, megtisztítjuk, majd beletesszük a lébe, és a tetőt ráhelyezzük. A zöldséggel való feltöltés addig folytatódhat, míg az edény megtelik. Egyféle alapanyagot is használhatunk. A lé fedje a zöldségeket! Folyamatosan fogyasztható. Nem romlik, felbontás után sem. A cserépedény tetejénél lévő árokban mindig legyen víz!
|