TÚRÓGOMBÓC KARINA
· 3 tojássárga
· 3 tojásfehérje
· 1 csipet só
· 1 zacskó vaníliáscukor
· ½ kg túró
· 12 dkg búzadara
· zsemlemorzsa
3 tojás sárgáját habosra keverem egy csipetnyi sóval, 1 zacskó vaníliáscukorral. Hozzárakok fél kg túrót, alaposan elkeverem. Egy citrom héját belereszelem, és fél citrom levét is hozzáfacsarom. Adok hozzá 12 dkg búzadarát. Jól elkeverem.
A tojások fehérjét kemény habbá verem, és óvatosan hozzákeverem a túrós masszához. Fellazítom vele. Ha esetleg folyós lenne, adok hozzá még 1 evőkanálnyi darát.
Közben egy kis vajat hevítek egy teflon serpenyőben, és megpirítok egy halomnyi morzsát, szép aranybarnára. Félrerakom.
Felrakok egy nagyobb fazékban vizet forralni egy kis sóval. Ha már forr, akkor hidegvizes kézzel a túrós masszából gombócokat formázok, és beledobom a forró vízbe. Közepes lángom hagyom főni. AKkor jó, ha a gombócok feljönnek a víz színére. SZűrőkanállal kiveszem és meghempergetem a pirított morzsában. Tálra rendezem a gombócokat.
Viszonylag hamar elkészül, és igazán frissen, melegen finom.
Azon nyomban tálalom. Finom házitejföllel, porcukorral hintve az igazán finom.
|