Töltött paprika
Hozzávalók:
8 közepes paprika,
1 közepes fej hagyma,
1 gerezd fokhagyma,
1 szál zellerzöld,
1 evőkanál olaj,
40 dkg darált hús (sertés, marha, pulyka),
8 dkg rizs,
1 tojás,
1 kávéskanál édesnemes pirospaprika,
1 l paradicsomos ivólé vagy 10 dkg sűrített paradicsom,
1 kávéskanál cukor,
3 evőkanál liszt,
néhány szál petrezselyem
|
Elkészítés:
1. Nem túl húsos, kerekded végű paprikákat vásárolunk, megmossuk, kicsumázzuk őket, az ereket és magokat eltávolítjuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk. A zellerzöldet leöblítjük.
2. A töltelékez megfonnyasztjuk a hagymát az olajban. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a darált húst, a rizst, a tojást, a pirospaprikát, az áttört fokhagymát, ízlés szerint sót és borsot, alaposan összedolgozzuk, és a paprikákba töltjük (nem túl szorosan, mert főzés közben a rizs megdagad, és szétrepednek a paprikák).
3. A paradicsomlét (vagy az 1 l hideg vízzel elkevert, sűrített paradicsomot) 1 kávéskanál sóval, a cukorral és a zellerzölddel felforraljuk. Beletesszük a paprikákat, és mérsékelt tűzön, félig lefedve puhára főzzük (kb. 30 perc) - nem kevergetjük, csak meg-megrázogatjuk a lábast!
4. A paprikákat óvatosan, szűrőkanállal kiemeljük a paradicsomléből, a zellert kidobjuk. A lisztet simára keverjük 2 dl hideg vízzel, a paradicsomhoz adjuk, és 5 percig szelíden forraljuk. Visszatesszük a mártásba a paprikákat, éppen csak összeforraljuk, ízlés szerint utánasózzuk, végül mély tálba szedjük, és petrezselyemmel díszítjük. Sós vízben főtt, burgonyát, tejfölt kínálhatunk hozzá.
| |