Tlttt paprika
Hozzvalk:
8 kzepes paprika,
1 kzepes fej hagyma,
1 gerezd fokhagyma,
1 szl zellerzld,
1 evkanl olaj,
40 dkg darlt hs (serts, marha, pulyka),
8 dkg rizs,
1 tojs,
1 kvskanl desnemes pirospaprika,
1 l paradicsomos ivl vagy 10 dkg srtett paradicsom,
1 kvskanl cukor,
3 evkanl liszt,
nhny szl petrezselyem
|
Elkszts:
1. Nem tl hsos, kerekded vg paprikkat vsrolunk, megmossuk, kicsumzzuk ket, az ereket s magokat eltvoltjuk. A hagymt s a fokhagymt meghmozzuk, a hagymt finomra vgjuk. A zellerzldet lebltjk.
2. A tltelkez megfonnyasztjuk a hagymt az olajban. Lehzzuk a tzrl, hozzadjuk a darlt hst, a rizst, a tojst, a pirospaprikt, az ttrt fokhagymt, zls szerint st s borsot, alaposan sszedolgozzuk, s a paprikkba tltjk (nem tl szorosan, mert fzs kzben a rizs megdagad, s sztrepednek a paprikk).
3. A paradicsomlt (vagy az 1 l hideg vzzel elkevert, srtett paradicsomot) 1 kvskanl sval, a cukorral s a zellerzlddel felforraljuk. Beletesszk a paprikkat, s mrskelt tzn, flig lefedve puhra fzzk (kb. 30 perc) - nem kevergetjk, csak meg-megrzogatjuk a lbast!
4. A paprikkat vatosan, szrkanllal kiemeljk a paradicsomlbl, a zellert kidobjuk. A lisztet simra keverjk 2 dl hideg vzzel, a paradicsomhoz adjuk, s 5 percig szelden forraljuk. Visszatesszk a mrtsba a paprikkat, ppen csak sszeforraljuk, zls szerint utnaszzuk, vgl mly tlba szedjk, s petrezselyemmel dsztjk. Ss vzben ftt, burgonyt, tejflt knlhatunk hozz.
| |