Vaníliacukros karika
A vaníliacukros karika egy elegáns sütemény. Akkor igazán finom, ha a vaníliacukor beszívódik a tésztába. Egyszerűen elkészíthető sütemény, a szaggatás azért igényel némi rutint. Nagyon ízletes teához, kávéhoz is..
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 2 dkg élesztő
- 4 ek tej
- 1 csipetnyi só
- forgatáshoz: 2-3 cs vaníliacukor + 5-10 dkg porcukor
Elkészítés:
1. A lisztet a hideg vajjal elmorzsoljuk. Az élesztőt langyos tejben felengedjük és a liszthez adjuk. Az egészet a sóval tésztává gyúrjuk és meleg helyen 30 percig pihentetjük.
2. A tésztát átgyúrjuk és ½ cm vékonyra nyújtjuk. 5 és 3 cm átmérőjű formákkal karikákat szaggatunk belőle (ügyeljünk arra, hogy legalább 1 cm-es pereme legyen a karikának, különben nehezebb vele dolgozni). Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, ahol lehetőség szerint még kicsit pihentetjük.
3. 170 fokra előmelegített sütőben 15 percig világosra sütjük. Még melegen óvatosan megforgatjuk a vaníliacukor-porcukor keverékben.
|