Hozzávalók:
6 személyre: 1 db tyúk, 250 g sárgarépa, 200 fehérrépa, 100 g zeller, 1 db vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 100g gomba, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, petrezselyemzöld, 100 g kelvirág, 100 g zöldborsó, 100 g finommetélt, egész bors, só
|
|
Elkészítés:
A megtisztított és megmosott tyúkot 2000 ml hideg vízben feltesszük főni. Amikor felforrt, lehabozzuk, és takaréklángon, gyöngyözve főzzük. Beletesszük a zöldségeket, zellert, a vöröshagymát, fokhagymát, gombát, kelvirágot, a zöldpaprikát, paradicsomot és a petrezselymet. Sóval és egész borssal ízesítjük. Amikor a hús és a zöldségek puhára főttek, a levest a tűzről levesszük, néhány percig pihentetjük, majd finom szűrőn keresztül leszűrjük. A zöldségféléket és a gombát egyforma vékony metéltre vágjuk.Kevés levesben a zöldborsót puhára főzzük. Külön edényben, levesben kifőzzük a finommetéltet is. A megfőtt tyúkot feldaraboljuk, levesestálba tesszük. Ráhelyezzük a metéltre a vágott zöldségeket, a kelvirágot, a zöldborsót, a gombát, végül a finommetéltet. Rámerjük a tűzforró tyúkhúslevest, tetejét megszórjuk egy kevés apróra vágott petrezselyemzölddel.( Szokás a leves mellé külön edényben ecetes tormát, uborkamártást, vagy paradicsommártást is kínálni.).
|
|