Paprika káposztával töltve
ˇ egy háromliteres üvegre számítva kb.
ˇ 10-12 húsos zöldpaprika,
ˇ 2-2,5 kg fehér vagy vörös káposzta (esetleg vegyesen),
ˇ 2 liter víz,
ˇ 5 dl ecet,
ˇ 1 kávéskanál só,
ˇ 2 evőkanál cukor,
ˇ 1 evőkanál szemes bors,
ˇ 1 kávéskanál köménymag,
ˇ 1 szál torma,
ˇ 3 késhegynyi tartósítószer
A hibátlan paprikákat megmossuk, kicsumázzuk, kikotorjuk belőlük az ereket és a magokat, és pár pillanatra forró vízbe mártjuk, hogy kissé megpuhuljanak, éppen csak annyira, hogy ne törjenek, de picit rugalmasak legyenek. A káposztát legyaluljuk, gyengén besózzuk, összekeverjük és állni hagyjuk. Közben a vizet az ízesítőkkel felforraljuk, pár percet főzzük és lehűtjük. Még langyosan belekeverjük a tartósítót. A káposztát jól kicsavarjuk a levétől és szorosan megtöltjük vele a paprikákat. Az üveg aljára tesszük a csíkokra vágott tormát és belerakjuk a megtöltött paprikát a hegyükkel lefelé. Felöntjük a kihűlt ecettel, de nem kötjük le azonnal, mert a káposzta sok páclevet magába szív. Ismételten feltöltjük, s ha már a lé nem apad tovább, a színültig telt üveget lekötjük és a kamrába tesszük. Kb. hat hét alatt megérlelődik. |