Hozzávalók:
25 dkg rizs
só, frissen őrölt bors
egy csipetnyi oregano
egy kisebb fej hagyma
20 dkg sárgarépa
20 dkg zeller
egy közepes póréhagyma
5 dkg vaj
20 dkg paradicsom
2 gerezd fokhagyma
marhahúsleves felönteni
15 dkg sorány sonka egyben
reszelt sajt
vágott petrezselyem, megszórni
Elkészítés:
A rizst kiválogatjuk és megmossuk. A hagymát finomra, a sárgarépát tetszés szerinti darabokra, a zellert csíkokra, a póréhagymát karikára vágjuk.
A paradicsomot rövid időre forrásban levő vízbe mártjük, kivesszük, lehúzzuk a bőrét, félbevágjuk, kimagozzuk és kockára vágjuk. A fokhagymát fonomra, a sonkát kockákra vágjuk.
A vajat egy alkalmas méretű serpenyőben felforrósítjuk és megfuttatjuk benne a hagymát. Hozzáadjuk a rizst és egy kicsit együtt pirítjuk vele. Felöntjük marhahúslevessel és kis lángon pároljuk. A sárgarépát és a zellert sós vízben blansírozzuk és szitán lecsepegtetjük. Ezután a paradicsommal, a póréhagymával, a fokhagymával és a sonkával együtt belekeverjük a rizsbe. Szükség esetén még egy kis levessel felöntjük. Sóval, borssal és oreganóval ízesítjük és az egészet kb. 20 perc alatt puhára pároljuk. (ne legyen se túl száraz, se túl lucskos.)
Tálalás előtt reszelt sajttal és vágott petrezselyemmel szórjuk meg.
Tanácsok:
A leves mennyiségét úgy dönthetjük el, hogy egy pohárban megmérjük, meddig ér benne a rizs. Ennek a kétszeresét vesszük a levesből.
4 adag
Kalóriatartalom: 450 kcal |