Kovászos uborka
ˇ 3 kg kovászolni való uborka *
ˇ 2 csomag kapor *
ˇ 3-4 gerezd fokhagyma (elmaradhat) *
ˇ 1 szelet kenyér vagy 1 nagyobb megtisztított burgonya *
ˇ literenként 1 evőkanál só
A megmosott uborka 2 végét levágjuk, megkóstoljuk, hogy nem keserű-e. Oldalait hosszában két-három helyen bevágjuk, hogy jobban átjárja a lé. Az üveg aljára megmosott kaprot teszünk. Belehelyezzük az uborkákat, és ha szeretjük, a fokhagymát. Felforraljuk a vizet a sóval, melyet forrón az uborkákra öntünk. Tetejére kaprot tesszünk és befedjük a kenyérrel, illetve megtisztított, félbevágott burgonyával. Tányérral letakarva napra helyezzük. 4-5 nap alatt megérik. Amikor zöldből sárgássá válik az uborka, leszűrjük. Hűtőben tárolható 1-2 hétig. Leve igen jó hűsítő ital.
|