Kelkposzta-fzelk
Hozzvalk:
1 kg kelkposzta,
1 kis fej hagyma,
2 gerezd fokhagyma,
1 mokkskanl kmnymag,
20 dkg burgonya,
4 evkanl olaj,
4 dkg liszt,
fl kvskanl pirospaprika
|
Elkszts:
1. A kelkposztt megmossuk, lecsorgatjuk, torzsjt kivgjuk, leveleit ujjnyi vkony cskokra szeljk. A hagymt s a fokhagymt meghmozzuk, a fokhagymt s a kmnymagot teatojsba zrjuk, a hagymt finomra vgjuk vagy megreszeljk. A burgonyt megtiszttjuk, megmossuk, aprra felkockzzuk.
2. Nagyobb ednyben felforralunk 1,5 l vizet, kiss megszzuk, beledobjuk a kelkposztt, a burgonyt s a teatojst, majd flig lefedve, mrskelt tzn az egszet puhra fzzk (20-25 perc).
3. Az olajban vilgosra pirtjuk a lisztet, hozzadjuk a hagymt, 2 percig fonnyasztjuk benne. Lehzzuk a tzrl, meghintjk a pirospaprikval, simra keverjk 1 dl hideg vzzel, majd aprnknt hozzadunk 1-2 merkanl fzlt, s a kelkposzthoz szrjk-keverjk. Fed nlkl, 10 percig szelden forraljuk.
4. Eltvoltjuk a fzelkbl a teatojst, zls szerint utnaszzuk, s frissen rlt borssal fszerezzk. Felttknt prkltet, fokhagyms slt hst, fasrtot vagy grillezett krinolint, lecskolbszt adhatunk hozz.
| |