Mzeskalcs recept |
|Nyomtats| |
Hozzvalk:
|
|
90 dkg
|
liszt
|
2 evkanl
|
szdabikarbna
|
25 dkg
(1 kocka)
|
margarin
|
35-45 dkg
|
mz
|
25 dkg
|
cukor
|
2 db
|
tojssrgja
|
esetleg a
|
fahj,
|
|
szegfszeg,
|
|
nizs,
|
|
gymbr,
|
|
tszta stttshez kakapor (vlaszthat)
|
|
dsztshez magvak (elhagyhat)
|
|
Jellemzk:
|
|
szakcstudomny:
|

|
recept:
|
|
r:
|
kzepesen drga
|
diettika:
|
|
elksztsi id:
|
dszts nlkl: 1,5 ra
|
kategria:
|
dessg
|
zvilg:
|
mzes, gymbres stemny
|
|
|
|
|
|
Tszta elksztse:
|
|
|
1. tszta gyrsra is alkalmas nagyobb ednybe helyezzk a lisztet, a szdabikarbnt s a fszereket, valamint utoljra – mindezek tetejre – a margarint
|
2. lbosba ntjk a mzet s a cukrot, majd folyamatos kavars mellett felforraljuk (ne fljnk, nem ragad le!)
|
3. felforrt mzet s cukrot lassan rntjk a lisztes tl tartalmra gy, hogy a margarin java elolvadjon
|
4. hozzadjuk a kt tojssrgjt
|
5. kigyrjuk a tsztt (kevers eltt hagyjuk kihlni a forr mzet!), vgeredmnyknt kemny tsztt kapunk
|
6. vegyk ki a tsztt az ednybl, belisztezett felleten kzzel gyrjuk t
|
7. nyjtsuk ki a tsztt
|
8. kssel vagy formval szaggassuk fel a tsztt
|
9. amennyiben magokkal, mazsolval, stb. dekorlunk, helyezzk fel a dsztst
|
10. kenjk be a tszta tetejt tojssrgjval (elhagyhat, ez esetben fakbb szne s natr jellege lesz a mzeskalcsnak)
|
11. stpaprra helyezve sssk ki a tsztt (vigyzzunk, mert nagyon gyorsan odag!)
|
12. vegyk ki a tepsibl a mzeskalcsot (a frissen slt tszta puha, ezrt lapos felletre fektessk, amg kihl, klnben torz formban szilrdul meg)
|
13. kihlt s megkemnyedett mzeskalcsot fehrmzzal dekorljuk
|
14. vrjuk meg, amg megszrad a dszts
|
15. helyezzk a mzeskalcsot lgmentes (fm) dobozba 1-2 almacikkellyel egytt, amely nlklzhetetlen a puhasg elrshez!
|
16. troljuk kb. 10 napig dobozban, ha az alma elvesztette vztartalmt, cserljk ki (a puhasgot az almacikkelyek szmval lehet szablyozni)
|
|
|
J tancs:
|
|
|
|
A stsi idt nagyban befolysolja a st tpusa. ltalban 5-8 perc alatt, teht viszonylag gyorsan kisl a tszta. Vigyzzunk, mert nagyon hamar odaghet!
|
|
|
|
|
|
|