A dis piskthoz:
5 dkg di
20 dkg finomliszt
1 ppos kvskanl stpor
1 csipet s
8 tojs
24 dkg cukor
1 vanliard
1 citrom
1 dl diolaj (bioboltokban kaphat)
a tortaformk elksztshez 1-2 dkg vaj s 2-3 evkanl finomliszt
A kvs tltelkhez:
2 evkanl neszkv
1 evkanl forr vz
25 dkg puha vaj + 15 dkg dermedt vaj
25 dkg natr, tejsznes krmsajt
1 tubus srtett tej
5 dkg porcukor
Az ztat sziruphoz:
15 dkg cukor
1 dl vz
A dsztshez:
10 dkg di
10 dkg tcsokold
1 evkanl olaj
10 szem szp, csokis bonbon
Elmelegtjk a stt 175 fokra (gzstn 4-es fokozat), s kivajazunk, kiliszteznk, majd stpaprt illesztnk 2 db 24 cm tmrj kapcsos tortaformba.
A dit szraz serpenyben kevergetve illatosra pirtjuk, s ha kihlt, akkor a megadott cukormennyisgbl 1 evkanlnyit elvesznk, s ezzel egytt kvdarlban finomra rljk. A liszthez hozzkeverjk a darlt dit, a stport s a st, majd a tojsokat beletrjk egy kifejezetten nagy kevertlba. Hozzadjuk a maradk cukrot, hozzreszeljk a citrom illatos hjt, aztn a vanliarudat hosszban flbevgjuk, kssel kikapargatjuk a belsejt, s ezt is a tojsokhoz tesszk.
A cukros-citromhjas-vanlis tojst robotgppel 8-10 percen t keverjk, hogy habos s sr masszt kapjunk. Ezutn letesszk a robotgpet, fakanalat vesznk a keznkbe, s 2-3 rszletben szles, vatos mozdulatokkal hozzforgatjuk a dis-stporos lisztet, majd a diolajat. A masszt vgl fele-fele arnyban elosztjuk a tortaformkban, 30-35 perc alatt megstjk a stben, s rcsra tve kihtjk ket. (A dis pisktkat 1 nappal korbban is megcsinlhatjuk, s ha kt piskta egyszerre nem fr be, akkor egyms utn lltsuk ssze a masszjukat, majd sssk meg ket.)
A tltelkhez a neszkvt feloldjuk a forr vzben, majd a tbbi hozzvalval egytt alaposan sszekeverjk. A kihls utn jra langytjuk (850 wattos mikrban kb. 30 msodperc alatt), majd a 15 deka dermedt vajat hozzadva robotgppel krmesre keverjk. Ennyi az egsz, nem tbb. (A tltelk is elkszthet egy nappal korbban, csak akkor a plusz vajjal val kikeverst kzvetlenl a torta sszelltsa eltt vgezzk el.)
Az ztatszirup sem mvszet: kevergetve sszeforraljuk a cukrot s a vizet egy kisebb ednyben, aztn kihtjk. (s igen, ezt is meg lehet csinlni 1 nappal korbban.)
Mieltt sszelltannk a tortt, felkszlnk a dsztsre. A dit szraz serpenyben kevergetve illatosra pirtjuk, aztn a cukorral egytt finomra rljk. A csokit aprra trjk, s az olajjal egytt folysra olvasztjuk enyhe gz fltt. Amikor mr langyosra hlt, kis nylonzacskba tltjk, majd a zacsk egyik sarkt ollval lecspjk. A zacskt aztn magunk mell fektetjk a konyhapulton, hogy a csoki ne folyjon ki belle.
s ez mr a finis. Mindkt pisktt frszfog kssel flbevgjuk, s az gy kapott 4 lapot megntzzk kevs ztatsziruppal. Nem flttlen kell az sszeset felhasznlni, elg csak annyi belle, hogy a lapok ne maradjanak szrazak.
A szirupos pisktalapokbl aztn 3-at megkennk pr evkanl kvs tltelkkel, s a lapokat egymsra rakjuk. Most jhet rjuk a negyedik lap, amelyet szintn megkennk nmi tltkkel, s utna a torta oldalt is bevonjuk vele. Ide, azaz az oldalra ezutn egyenletes rtegben rtapasztjuk a keznkkel a darlt dit, majd a tetejre keresztbe-kasul lgy csoki-cskokat csurgatunk a zacskbl, s a tetejt feldsztjk a csokis bonbonokkal.
Vgl az sszelltott tortt legalbb 1-2 rra betesszk a htbe, hogy az zei sszerjenek, de mg finomabb lesz, ha itt marad 1 teljes napot.
|