Hozzval:
5 dkg mazsola
dl rum
50 dkg tehntr
1 vanliard
2 citrom
4 evkanl tkezsi kemnyt
1 evkanl stpor
1 csipet s
10 dkg olvasztott margarin
15 dkg cukor
2 db tojs
kevs vaj s 1 evkanl cukor a tortaforma elksztshez
2 evkanl porcukor a torta tetejre
Elmelegtjk a stt 175 fokra (gzstn 4-es fokozat), s kevs vajjal kikennk egy 24 cm tmrj tortaformt. Ezutn ahelyett, hogy a szoksos mdon kiliszteznnk, behintjk kevs cukorral a belsejt. Ez azrt j, mert a cukor sts kzben enyhn megkaramellizldik, s leheletvkony bevonatot kpez majd a tortn.
Mieltt hozzltnnk a tszthoz, beletesszk a mazsolt egy kisebb fazkba, rntjk a rumot, s ha nem fedn el teljesen, kiptoljuk kevs vzzel. Ezutn ers lngon felforraljuk, majd flretesszk, hogy kihljn. Vgl leszrjk, magunk mell ksztjk, s a felforralt rumbl flretesznk 2 evkanlnyit.
A trt nagy lyuk szrn egy szles fej fakanl segtsgvel tpasszrozzuk. Nem vits, ehhez szksg van nmi nyers testi erre, de megri, mert a szemcss, nha kifejezetten nagy bogykba sszell tr helyett szinte trkrmet kapunk, amit knny lesz belekeverni a torta tsztjba. (Ha van otthon hagyomnyos, alumnium krumplipasszroznk, azzal gyorsabban vgezhetnk.)
Az tpasszrozott trhoz elszr hozzreszeljk a citromok illatos hjt, aztn flbevgjuk a vanliarudat, ks hegyvel kikapargatjuk belle az aroms belsejt, s ezt is hozzadjuk. Jn bele mg a mazsola s a flretett rum, aztn flretesszk a trt, s elvesszk a robotgpet.
A puha vajat s a cukrot jl sszehabostjuk a gppel, s amikor mr sr krm lett belle, egyenknt hozzdolgozzuk a tojsokat. Ezutn a vajas-cukros-tojsos masszba immr fakanllal belekeverjk a stporos tkezsi kemnytt s a trt.
A tsztt tkanalazzuk a tortaformba, elsimtjuk a tetejt, s 55-60 perc alatt megstjk. Ha gy ltjuk, hogy az els 25 perc utn tlsgosan pirulni kezdene, aluflit bortunk r. De csak finoman takarjuk be, ne tapadsan, mert roppant bosszant tud lenni, amikor a flia beleragad az eredetileg szp remnyekkel indul tortba.
Megvrjuk, amg a torta kihl, aztn teaszrn t meghintjk porcukorral, s felszeleteljk.
|