Puncstorta recept
Hozzvalk:
A piskthoz:
10 tojs,
20 dkg porcukor,
20 dkg liszt,
1 csomag stpor.
A tltelkhez:
20 dkg porcukor,
10 dkg baracklekvr,
1 rd vanlia,
1 narancs reszelt hja,
1 dl fzrum.
A cukormzhoz:
1 citrom leve,
1-2 evkanl rumos meggy leve,
25 dkg porcukor.
A tojsokat sztvlasztjuk. A piskthoz a fehrjbl 5 dkg porcukorral kemny habot vernk. A tojssrgjt habosra keverjk a maradk 5 dkg porcukorral, majd vatosan hozzadjuk a fehrjt, beleszitljuk a lisztet, s sima masszv keverjk. A tszta egyharmadt vajjal kikent, liszttel beszrt tortaformban kistjk. A tszta tbbi rszt stpaprral blelt tepsiben kb. ujjnyi vastagon elkenve megstjk.
A tortaformban kisttt pisktt vzszintesen kettvgjuk. Az alja s a teteje bels felt bekenjk baracklekvrral, majd a tetejt a bekent oldalval felfel visszatesszk a tortaformba. A kln sttt lapot kockra vgjuk. A 20 dkg porcukrot 1 1/2 dl vzzel s a vanliarddal felforraljuk. Hozzntjk a rumot, a vanliarudat kidobjuk, s beleszrjuk a narancshjat. Ezzel a sziruppal meglocsoljuk az sszevgott pisktt, vatosan sszekeverjk, majd az egsz masszt rkenjk a tortaformba helyezett lapra. Kicsit lenyomkodjuk, megfelel nehezket helyeznk r, s legalbb 2 rahosszt llni hagyjuk.
A cukormzhoz a citrom levt s a rumos meggy levt kikeverjk a 25 dkg porcukorral. A tortrl levesszk a tortakarikt, tetejt vkonyan megkenjk baracklekvrral, s bevonjuk a rzsaszn cukormzzal.
|