Mglyaraks
Hozzvalk 8 szemlyre:
6 szp alma
1 ppozott mokkskanl rlt fahj
15 dkg margarin
8 szikkadt zsemle
1 liter tej
4 tojs
30 dkg porcukor
1 csomag vanlis cukor
25 dkg srgabarackz
a tepsi kikenshez:
margarin
zsemlemorzsa
|
Elkszts: Az almkat megmossuk, flbevgjuk, maghzukat kimetsszk, hsukat vkonyan flszeleteljk. A fahjjal megszrjuk, s 5 deka margarinon megproljuk. (Lehet 2-3 rszletben is.) A zsemlt 1 centi vastagra flszeleteljk - de nem lapjban -, s egy magas fal tepsiben szttertjk. A tejet flforraljuk. A tojsok srgjt a tbbi margarinnal, a fele porcukorral s a vanlis cukor- ral habosra keverjk, a forr tejet rntjk. Ezutn a zsemlre locsoljuk, kiss tforgatjuk, hogy mindenhol egyformn rje. Egy kb. 30x20 centis, magas fal tepsit kivajazunk, morzsval behintjk. Az ztatott zsemle felt belesimtjuk, az almt egyenletesen rhalmozzuk, majd a maradk zsemlvel bebortjuk. A barackzt egy kevs (kb. 1 deci) vzzel simra keverjk, s hromnegyedvel megkenjk a zsemlt. Stben, kzepes lnggal (180 C; lgkeverses stben 165 C) kb. 30 percig stjk. Ezalatt a tojsfehrjt kemny habb verjk, a vge fel aprnknt a maradk cukrot s lekvrt is hozzadjuk. A rakottasra kenjk, s visszatoljuk a stbe. A lngot kb. 15 C-kal mrskeljk, a mglyarakst mg 15 percig stjk. A lngot elzrjuk, a stajtt kinyitjuk, a habot 10 percig gy szrtjuk. Melegen kockkra vgva tlaljuk.
| |